2015 – Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” in Patrimoniul Mondial UNESCO

Intre 16-17 august a.c. Asociatia Petro Aqua a avut onoarea sa fie invitata si sa participe la un eveniment deosebit la Tg Jiu, respectiv : 2015 – Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” in Patrimoniul Mondial UNESCO

Din fluturasul distribuit cu aceasta ocazie am aflat ca  ” patrimoniul UNESCO cuprinde locuri, cladiri si monumente de valoare universala deosebite.pentru a caror protectie  comunitatea internationala trebuie sa  coopereze. Lista Patrimoniului Mondial este mentinuta de Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie Stiinta si Cultura (UNESCO). Prin Conventia Patrimoniului Mondial (1972) UNESCO a indentificat  criteriile  pentru recunoasterea si gestiunea patrimoniului mondial, ca mijloace de baza in conservarea acestuia pentru generatiile prezente si viitoare…”

Programul manifestarilor s-a desfasurat pe parcursul a doua zile.

In prima zi – sambata – a constat in reconstituirea atmosferei din Tg Jiu de alta data , pe baza imaginilor surprinse pe film de Brancusi in perioada in care a lucrat la edificarea ansamblului si a locuit la Casa Ganescu (pe atunci apartinand familiei Balanescu) . Targul de saptamana sau piata de produse se desfasura intre Primarie  (acum sediul Palatului Administrativ), Casa Ganescu si Biserica cu hramul Sfintii Voivozi. Potrivit obiceiulu, aici gaseai intotdeauna si un taraf de lautari , pe a carui muzica targovetii incingeau cate o hora lucru ce s-a reeditat.

In jurul orei 16 in prezenta unei public numeros la care nu au lipsit expertii si specialisti veniti din intreaga tara a fost dezvelita  o placa informativa de marmura la fosta boiangerie a lui Ion Mosculescu din str.Victoria  ( in prezent simigeria  de langa teatrul Dramatic ” Elvira Godeanu „) unde a lucrat Constantin Brancusi ca ucenic in anul 1887. 

Seara, pe explanada Victoria, a avut loc un concert de muzica populara cu tarafuri gorjenesti dar si un concert sustinut de trupa Mike Godoroja.

In cea de-a doua zi -duminica – la Muzeul de Arta sala „Misu Popp” a avut loc deschiderea oficiala a evenimentului. S-au tinut alocutiuni ale oficialitatilor in deschiderea Conferintei stiintifice sub genericul 2015 – „Calea eroilor” in Patrimoniul Mondial UNESCO.

In cea de-a doua parte a manifestarii o interesanta expunere a tinut Ovidiu Rizopol, vicepresedinte  Petro Aqua,  despre aportul Petrosaniului  si al judetului Hunedoara, lucruri mai putin cunoscute, la inegalabila opera Brancusiana. Sustinuta de imagini pledoaria colegului nostru a fost un real succes. Dar despre ziua a doua maine.

Mai jos mai aveti cateva imagini din prima zi :

 

Posted on 18 august 2014, in Fără categorie and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: