Am plutarit pana la Stanca lui Filip, foarte aproape de Zam

Daca, in mare, lansarea plutelor la apa le-ati vazut aici, luni dupa micul dejun ne-am imbarcat.

Vremea a tinut cu noi si lansarea plutelor s-a facut in conditii optime:

Pe drum -voi cititi apa- ne-am filmat si fotografiat reciproc.

Uitasem sa va spun, dar, sa-mi fie rusine- expeditia noastra pe plute a fost filmata  pana  aproape de finele primei etape, respectiv Stanca lui Filip. Protagonisti  doi tineri entuziasti Elena si Ovidiu IANCAU de la  HunedoaraTV care au mai facut filmari pentru noi si-n Pestera Bolii.

Exceptand faptul ca am ” alergat” tot timpul, cu canoia, dupa pluta,  noi , Vasile , Bogdan si cu mine, am ” brazdat” Muresul de pe un mal pe altul pentru preluarea probelor de nitrati.  Curentul puternic nu ne-a permis sa intram in afluenti luand probele din Mures in curentul deversarii. Probele in marea lor majoritate au fost bune si foarte bune variind intre 5 si 10 mg/l nitrati, foarte rar apropiindu-se de  20mg/l. Apreciem noi – dar asta pentru ca nu suntem, nici pe de parte, specialisti, vezi aceasta postare, ca ploile abundente din amonte dar si cele din zona (noi am cam avut parte de ele) au contribuit – probabil semnificativ- la rezultatele bune.

 

N-am cronometrat cat am facut  de la plecare la sosire dar apreciez eu 5 sau 6 ore.  Distanta este destulde greu de apreciat intrucat difera mult cu cea de pe sosea Muresul facand multe coturi. Daca pe aceasta portiune a functionat GPS-ul si avem coordonate E-N pentru fiecare proba nu acelas lucru s-a intamplat in ziua urmatoare cand bateriiile GPS-ului s-au epuizat. Viteza in prima zi de plutarit a variat de la 5km/h la 10-11km/h in repezisuri, conform GPS-ului, drept pentru care „comandatul” nostru – Imi Suhanek a renutat la motorul termic.

La putin timp dupa coborarea  televiziunii,  preluata pe canoia lui Vasile si debarcata pe malul stang al Muresului in dreptul unui brod, am distins in zare  biserica din Tisa. Un obiectiv care era de vizitat a doua zi dar  ploaia ne-a impiedicat !

Ma-m bucurat ca a trebuit sa las televiziunea in canoie pentru ca astfel am avut si eu ocazia , dupa km buni de intepenit in canoie, sa testez avantajele de a merge cu pluta. Poti sta in picioare, poti sa te misti pe o suprafata de cca. 16mp, poti face plaja intins ca sa enumar doar cateva.

Intre timp o ploaie torentiala ne-a intampinat … n-am patit nimic linistiti-va doar ne-a muiat putin.

In scurt timp am acostat in amonte de Stanca lui Filip intr-o zona minunata. La cativa kilometri  pe malul opus era Zamul. Spre fericirea noastra ploaia s-a oprit.

Aici, cu ceva  ani in urma, Petro Aqua a  participar la o nunta cu tinerii imbracati in straiele locului, alaiul de nunta fiind transbordat, spre primaria din de pe un mal pe altul, cu plutele.

 

Desi unii au zis ca poate ar fi bine sa ramanem de tot la Zam,  poate stiti de ce … ( exista aici un sanatoriu de nebuni) noi ne-am decis sa campam doar pentru o noapte …

 

P.S.  Urmarind postarile viitoare o sa fiti tinuti la curent cu data si ora televizarii materialului privind expeditia noastra de pe Mures de catre HunedoaraTV , cu siguranta la emisiunea :” Nota 10 cu Elena Iancau” ce se difuzeaza in fiecare vineri de la ora 17 dar cu siguranta si  in reluare.

Reclame

Posted on 21 iulie 2014, in 2014, Cu plutele pe Mures, Expeditie pe Mures 2014, Mures, plutarit pe Mures, testare nitrati in Mures. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: